46-200 Kluczbork, ul. Marii Sklodowskiej - Curie 13, tel./fax. 77 418 25 46, 77 418 22 97, e-mail: zsp1kluczbork@wp.pl
channel1.jpgchannel2.jpg

RAZ DWA I ….. PRZYJĘCIE GOTOWE!

 

RAZ DWA I ….. PRZYJĘCIE GOTOWE!

 

Nie panikuj, gdy z niezapowiedzianą wizytą wpadną do ciebie znajomi. Jeśli nie w lodówce, to w sklepie blisko domu znajdziesz produkty, z których w  30 minut wyczarujesz smaczny poczęstunek.

Oczywiście tego rodzaju spotkania są raczej niezobowiązujące. Można więc przygotować tartinki na pumperniklu lub krakersach czyi mini kanapki na dwa kęsy.  Robi się je bardzo szybko, a składniki dobiera według uznania. Znakomitym pomysłem są kolorowe kulki serowe. Pyszne i zachwycające wyglądem,  znikają w ekspresowym tempie. Polecamy także błyskawiczną sałatkę owocową, która będzie jednocześnie efektownym i lekkim posiłkiem. Jeśli chcesz zrobić coś słodkiego, idealnym rozwiązaniem są muffinki - banalnie proste, a przy tym niesamowicie smakują i pięknie prezentują na stole.

Większość proponowanych potraw zdążysz wykonać przed przyjściem gości. Możesz je również przygotować wspólnie ze znajomymi – zapowiada się niezła zabawa.  Tak więc do dzieła!

 

 

TARTINKI Z PASTĄ TWAROGOWĄ

 

Składniki:

2 opakowania chleba pumpernikiel

300 g twarogu (najlepiej zmielonego)

2 łyżki śmietany 18%

Sól, pieprz

Do dekoracji: 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek rzodkiewek

Sposób wykonania:

 

  • Twaróg połączyć ze śmietaną
  • Przyprawić solą i pieprzem
  • Z pumpernikla wyciąć różne kształty przy użyciu foremek do wycinania ciastek
  • Na każdą wyciętą część pumpernikla, przy użyciu szprycy cukierniczej wycisną porcję pasty twarogowej
  • Ozdobić cząstkami rzodkiewek oraz szczypiorkiem
  • Tartinki układamy na półmisku 

 

 Rada: do pasty można dodać drobno posiekanego wędzonego łososia lub zmielone orzechy włoskie

 

KRAKERSY Z PASTĄ SEROWĄ

Składniki:

1 paczka krakersów

300 g sera żółtego

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

sol, pieprz

Do dekoracji: połówki orzechów włoskich, natka pietruszki, czarne oliwki

Sposób wykonania:

  • Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem oraz majonezem.
  • Doprawić solą i pieprzem
  • Powstałą pastą posmarować grubo krakersy
  • Każdy z nich udekorować połówką orzecha włoskiego, listkiem pietruszki i krążkami czarnych oliwek

 Rada: Jeśli mamy małe krakersy nie musimy smarować ich pastą serową – możemy podać ją w miseczce.

 

KULECZKI SEROWE W  KOLOROWYCH POSYPKACH

Składniki na 6 kulek:
250 g sera twarogowego( najlepiej mielonego)
100 g sera żółtego
1 łyżeczka śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, lub migdały)
Pęczek koperki

Pęczek pietruszki
papryka mielona słodka
sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Do sera białego dodać starty na drobnych oczkach żółty ser żółty, łyżeczkę śmietany, doprawić i wszystko wymieszać.
  • Masę podzielić na 3 części. Formować kulki dowolnej wielkości.
  • Pierwszą część kulek obtoczyć w orzechach, drugą  w papryce  słodkiej w proszku i ostatnią w drobno posiekanym koperku i pietruszce.
  • Każdą kuleczkę włożyć do małych papilotek i ułożyć na półmisku.

 

SAŁATKA OWOCOWA

Składniki:

4  banany

3 pomarańcze

3 kiwi

Puszka brzoskwiń w puszce

Granat

Cytryna

Sposób wykonania:

  • Banany, pomarańcze, kiwi i brzoskwinie pokroić w drobną kostkę
  • Skropić  owoce sokiem z cytryny
  • Pokrojone owoce ułożyć warstwami do kieliszków
  • Udekorować kuleczkami granatu

 

MUFFINKI CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE

Składniki na 12 muffinek:

125 g masła

100 g gorzkiej czekolady(60% zawartości kakao)

300 g konfitury wiśniowej

100 g cukru

Szczypta soli

2 duże jajka

150 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady,

100 ml śmietany kremówki

Sposób wykonania:

  • Roztopić masło, do gorącego wrzucić połamaną czekoladę i ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka.
  • Ubić jaja
  • Do masy czekoladowej dodać konfiturę, cukier, sól i ubite jajka. Wymieszać dokładnie i dodać przesianą mąkę.
  • Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 3/4 wysokości
  • Piec ok. 30 minut w 180°C
  • Przygotuj dekorację: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej a także ubij śmietankę mikserem na sztywny krem
  • Na wystudzone muffiny nałożyć polewę z rozpuszczonej czekolady, udekorować wierzch bitą śmietaną wyciśniętą ze szprycy cukierniczej
  • Posypać cukrowymi perełkami

 

A oto efekty pracy klasy II TGO – podanie potraw w formie bufetu:

 

Artykuł przygotowały: Iwona Nawrot i Karolina Konarska